Természetes anyagokkal a kellemetlen szagok ellen

A kisállatok általában teljesen egyedi gondoskodást igényelnek. Ahol kisállat van, ott fokozottan kell figyelni a takarításra, a tisztítószerek használatára. Ahol állat van, ott jobban megülnek a baktériumok, ha kertbe kis kijár esetleg a kisállatunk, akkor onnan pedig könnyen becipelheti a szennyeződéseket. De ha csak házban tartjuk a macskánkat, vagy kutyánkat, akkor is számolnunk kell olyan foltokkal, amivel máshol nem találkozunk.

Állandó probléma, hogy a cicám szétszórja a vacsoráját, az almot a lakásban. Vehetem én a legszuperebb, legjobban záró alomtálcát is, a macska akkor is megtalálja a módját annak, hogy hogyan tudja kihordani a gyöngyöket, a homokot.

Ez a kisállatok velejárója, és zavaró tud lenni, de hozzászokik az ember. Sűrűbben takarítok, gyakrabban mosok fel és sokkal gyakrabban porszívózok.

A másik nagy gond, amivel nem lehet mit tenni, az a szőr. Ahol macska van, ott szőr is van és nem létezik semmi olyan megoldás, ami ezt a szőrt 100%-os hatékonysággal eltüntetné a lakásból. De nem zavar, mert jobban szeretem annál a macskámat, hogy egy kis szőr gondot jelentsen. Persze, nem hatalmas szőrcsomókról, meg szőr tengerről van itt szó, tényleg minimális mennyiségű szőr van a lakásban. És ami még gondot szokott okozni, az a macskaszag. Nekem nincsen vele bajom, megszoktam, nem tűnik fel, és szeretem azt hinni, hogy az otthonomnak nincsen macska szaga.

De jártam már olyan ismerősömnél, akinél amint beléptem az ajtón, éreztem, hogy macska szag van. Ő nem érezte, hiszen abban él, de én észrevettem. Akkora nagy nyomot hagyott bennem az az élmény, hogy igyekszem rendszeresen illatosítani a lakást, hogyha én nem is, de más se érezze az esetleges, macskatartással járó kellemetlen szagokat. Eddig még nem érkezett panasz, szóval azt hiszem, hogy jól csinálom.

Természetes anyagokkal harcolok a macskatartással járó kellemetlen szagok ellen. Hiszen a vegyszerek nem csak nekünk, de kisállatunk immunrendszerének sem tesznek jót. Éppen ezért igyekszem a lehető legtermészetesebb anyagokat használni.

Eleinte elkezdtem naturális, természetes tisztítószereket és illőolajokat keresni, amikben nincsenek felesleges kémiai anyagok, amik sem az én, sem a cicám bőrét nem kezdik ki. Nem lenne előrelépés, ha macskaszag helyett klór és fertőtlenítő szaga lenne a lakásnak. Nem akartam átesni a ló túloldalára.

Fontosnak tartom a környezetvédelmet is, ezért olyan helyet kerestem, ahol az illóolajokat a lehető legkörnyezetbarátabb módon vásárolhatom meg.

A humanityaruhaz.hu oldalon találkoztam a Zöld lomb, Öko tisztítószerekkel és ezeket is kezdtem el használni a mindennapi életben. Egyre jobban beleástam magamat a natúr kozmetikumok, házi készítésű tusfürdők és szappanok világába is.

Az egész egy kellemetlen szagú otthonból indult el, most pedig már magam gyártom a szappant.

A szappan gyártás egyébként nagyon egyszerű, a legextrább kelléke a nátrium hidroxid gyöngy, ez alkotja a szappanok alapját. Ebbe kellenek az olajok, a fertőtlenítő, tisztító hatású adalékok. A gyöngyöket egyébként itt szoktam vásárolni: https://www.humanityaruhaz.hu/termek/natrium-hidroxid_gyongy_900_gramm.html

Ez a kiszerelés éri meg szerintem a legjobban. Mivel nincsen benne semmi természetellenes anyag, semmi extra szín vagy szag, ezért még a macskámat is ezzel szoktam fürdetni, hiszen hatásos, és garantáltan nem okoz semmilyen allergiás reakciót.

Azért is szeretem ezt az üzletet, mert nagyon sok mindent lehet kapni. A szappan gyártás összes alapanyagát megtalálom itt, tisztítószereket, kozmetikumokat, tisztálkodó szereket is tudok itt venni, mindezt pedig környezetbarát csomagolásban. Napról napra fejlődnek a környezettudatosságban, lecserélték a műanyag flakonokat üvegre, és igyekeznek a zero waste elveket alkalmazni a csomagoláskor.

Nagyon szeretem ezt az üzletet, amit lehet, itt veszek meg (például innen: https://www.humanityaruhaz.hu/termek/natrium-hidroxid_gyongy_900_gramm.html), ezzel úgy érzem, hogy én is hozzájárulok a bolygónk jobbá tételéhez, és a macska után is vegyszer mentesen tudok takarítani.