A macskámtól jött az ihlet a napelem pályázatra

Mindig is nagy macskás voltam, olyan közegben nőttem fel, ahol körülvettek az állatok. Kisgyerekkoromban otthon három cicám is volt, imádtam velük játszani az udvaron. Mondják, hogy a macskák nagyon önálló lények, és nem tűrnek beleszólást az elképzeléseikbe. Azt hiszem, ez a mondás megállja a helyét. Az én cicáim mind igen különböző személyiségek voltak. Nagyon szerették, ha simogatom, gyömöszölöm őket, játszom velük. De erre csakis akkor kerülhetett sor, amikor ők szerették volna. Csak akkor hagyták magukat, ha ők kezdeményeztek. Az egyik hamarabb megnyílt, a másik kifejezetten távolságtartó volt, a harmadik pedig úgy járt-kelt, mint egy királynő, még a farkát is afféleképpen kunkorította. Egy dolog azonban közös volt bennük: mind a hárman nagyon szerették a napon süttetni a hasukat.

Két generációs családi házban lakunk a szüleimmel, most, hogy felnőttem és megházasodtam, a férjemmel a miénk a felső szint, a szüleim pedig a földszinten élnek velünk. A felső szinten van saját fürdőszobánk, hálószobánk, a konyhán és a nappalin azonban osztozunk a földszinten a szüleimmel. A férjemmel szeretnénk saját családot is, így a felső szintet éppen felújítjuk, szeretnénk helyet teremteni egy gyerekszobának is. A felújítás közben azonban felmerült bennünk, hogy jó lenne a teljes házat innovatív módon, korszerűen felújítani. Nemrég egy internetes oldalon olvastam a napelem pályázatról, és nagyon megfogott az ötlet. Meg is említettem a férjemnek, mit szólna hozzá, ha ebbe az irányba mozdulnánk el a ház korszerűsítésével. Elsőre meglepte az ötlet, de ahogy belevetettük magunkat az információ gyűjtésbe, egyre jobban megtetszett neki a gondolat.

A napelemesrendszerek.info oldalról tájékozódtunk a napelemek felhasználási módjáról, telepítéséről, és magáról a napelem pályázatról is. Az oldalt jó szívvel ajánljuk mindenkinek, aki korábban nem gondolkozott az ilyen jellegű korszerűsítésen, de szívesen eljátszana a napelem telepítés gondolatával. A napelemesrendszerek.info nagyon informatív oldal, rendkívül sok hasznos tudnivalóval szolgál azok számára, akik körbe szeretnék járni a napelem telepítés témáját. Nagyon sok szempontból megközelíti a tárgyat, és minden információt részletesen és közérthetően elmagyaráz. A napelemek működésétől kezdve a helyszíni felmérésen és a telepítésen át mindenről tájékozódhatnak róla azok, akiknek felkeltette az érdeklődését ez a technológia. Ezért első körben mi is itt kezdtünk el utána olvasni a témának.

Minket nagyon megfogott az ötlet. Egyrészről azért, mert szeretnénk egy élhetőbb környezetet a leendő gyermekeinkre hagyni később. Másrészt pedig azért, mert így nem csak a környezetet de a fogyasztásunkat is megsegíthetjük. A napelemek telepítésével ugyanis minimum a havi villanyszámlát biztosan meg tudjuk majd spórolni. A befektetés általában tíz alatt térül meg, ezért elsősorban azoknak ajánlatos belevágni, akik hosszú távra terveznek az otthonukban. Mi abszolút hosszú távban gondolkodunk, szeretnénk a szülői házban maradni, és minél jobban a saját igényeink szerint kialakítani az otthonunkat. Sajnos azonban a hozzánk hasonló fiatal párokhoz hasonlóan mi sem rendelkezünk akkora megtakarítással, hogy egy ekkora projektbe önerőből bele tudjunk vágni. Éppen ezért örültünk meg nagyon, amikor olvastunk az oldalon a napelem pályázat lehetőségéről.

A napelem pályázat tulajdonképpen nem más, mint egy nagyon kedvező konstrukciójú hitel. A pályázás maga is erősen hasonlít ahhoz a metodikához, mintha hitelt igényelne az ember. Magyarországon egyelőre az MFB, Magyar Fejlesztési Bank, foglalkozik napelem pályázattal és az ahhoz kapcsolódó hitel bírálattal, így a hitel igénylés során az ő feltételeiknek szükséges megfelelni. A feltételek nem szigorúak, azonban fontos tudni, hogy mindegyik feltétel teljesítése kritérium. Valamely feltétel nem teljesítése ugyanis (sajnos) vesztes pályázatot von maga után. Ugyan a hitel maga nagyon kedvezményes, szükséges azért valamelyest önerővel rendelkezni. Ez a felújítás összegének 10%-a kell, hogy legyen. Ha ez rendelkezésre áll, az igényelhető hitel összege 500.000 és 10 millió forint között mozog. A futamidő is rugalmas, de maximum 20 év az, ami alatt a törlesztést meg kell tenni.

“Mit gondolsz?” – kérdeztem a férjemtől. “Szerinted érdemes lehet megpróbálnunk a napelem pályázatot?” “Hmm, elgondolkodtató” – válaszolta. “Mindenképpen hasznosnak tartom. Én is régóta gondolkozom rajta, hogyan lehetne minél környezetkímélőbb módon megvalósítani a családi házunk korszerűsítését. Ha végignézek az utcánkon található családi házakon, és télen látom a pöfékelő kéményeket, mindig eszembe jut, milyen pusztító módon szennyezzük a környezetünket. Ráadásul sokan nem is a megengedett fűtőanyagokat használják, hanem, kis túlzással, ami épp a kezük ügyébe akad. Tudom, a napelemek telepítésével mi sem a fűtésen és a fűtőanyag felhasználáson fogunk tudni spórolni. De úgy érzem, ha már a villamos energia felhasználásunkat átgondoljunk, és van lehetőségünk egy környezetbarátabb megoldást választani, miért ne választanánk azt? Mit gondolsz, a szüleidnek tetszene ez az elgondolás?”

Ezen egy pillanatra elgondolkodtam. “Nem is tudom” – válaszoltam. “Anyu és apu nagyon konzervatívak, nem tudom, hogy állnának egy ehhez hasonló innovatív fejlesztéshez. De szerintem lehet velük beszélni. Ha ők is azt látják, hogy ésszerű a befektetés, és így sokat spórolhatunk a fogyasztásunkon is, biztos vagyok benne, hogy nem fognak akadályt gördíteni a megvalósítás elé. De mivel az utcában a miénk lenne az első napelem telepítés, azért biztos vagyok benne, hogy győzködni kellene őket. Elsősorban talán esztétikailag lenne nekik furcsa a napelem. Bár nekem kifejezetten tetszenek a háztetőkön csillogó elemek, olyanok, mintha kis gyémánt ékszerek lennének. Persze más kérdés, hogy vajon alkalmas-e a házunk az effajta új technológia bevezetésére?”

“Nos, igen” – válaszolta a férjem. “Mielőtt belevágunk a napelem pályázatba, érdemes átgondolnunk, miket kell figyelembe venni a telepítés előtt. Talán először kérhetnénk egy árajánlatot és egy helyszíni felmérést. Illetve gondoljuk át az áramfogyasztásunkat is. Nézd, ahogyan az oldalon is írják” – mutatott rá a megfelelő részre – “a fogyasztástól függ, mekkora teljesítményű rendszerre lesz szükségünk. Én azt gondolom, a két szint miatt nekünk talán egy nagyobb teljesítményű rendszerben kellene gondolkodnunk, akkor pedig nagyobb összegű hitelre lehet érdemes pályáznunk.”

“Gondolod, hogy érdemes lehet már most keresnünk egy energetikai szakembert, hogy felmérjük a helyzetet?” – kérdeztem. “Igen, szerintem erre mindenképpen hangsúlyt kellene fektetnünk. De ahogy látom, itt az oldalon lehet kérni árajánlatot a telepítésre – talán a szakemberrel kapcsolatban is tudnak segíteni. Viszont gondoljuk át, mekkora az éves fogyasztásunk. Talán így hirtelen nem is tudnám megmondani kilowatt per órában, forintosítva egyszerűbb. Bár úgy látom, azt is elfogadják. És ha ezt már látjuk, fussunk neki még egyszer a napelem pályázatos infóknak, és ennek megfelelően vágjunk bele a hitel ügyintézésbe.”

Miközben beszélgettünk a lehetőségről, kinéztem az ablakon, és megláttam a cicákat az udvaron. Lustán süttették a hasukat a napon. Lám, még ők is a nap energiájával töltekeznek egy-egy “nehéz” nap, vagy kiadós kerti vadászat után! És hát, ha nekik bevált a napenergia felhasználása, miért ne vágnánk bele mi is?