Macska biztos és olcsó konyhabútor tippek a felújításhoz

Biztos vagy benne, hogy a konyhád macskabiztos?

Vannak olyan praktikák, amikkel olcsón lehet konyhabútorhoz jutni és annak olyan praktikák, amivel a macskát le lehet szoktatni a konyhabútoron való ücsörgésről.

Hiába a macskám a szívem csücske, nem szívesen engedem fel a konyhabútorra, mert ott mégis csak az ételt készítem, és nem a legegészségesebb, hogyha amit megeszek az tele van macskaszőrrel.

A macskák elég tiszta állatok, főleg, hogy biztonsági okok miatt az én macskám szoba cica, nem igazán érintkezik bacilusokkal, de akkor sem higiénikus a macskát oda engedni, ahol eszünk. Sajnos hallottam már olyan esetről, hogy valaki attól lett allergiás a macskákra, hogy egy tányérból ettek, vagyis a macska belelefetyelt a kávéba egy pár alkalommal.

A macskák nagyon öntörvényű állatok, nincsen kőbe vésve, hogy mivel lehetne leszoktatni őket a konyhabútorra mászástól. Minden macskának van valami, amit nem szeret, valami, amitől fél. Meg lehet építeni a konyhabútort úgy, hogy a macska csak nehezen tudjon felmászni rá, vagy egyáltalán ne legyenek olyan pontok, ahonnan könnyedén át tudna mászni a bútorra. Persze a macskák nagyon nagyot ugranak, igazi mászóbajnokok és ha érzik, hogy valahova nem lenne szabad odaülniük, akkor csak azért is az lesz a kedvenc helyük.

Ha le akarjuk szoktatni a macskát arról, hogy felmásszon a konyhabútorra, mindenképpen tisztában kell lennünk azzal, hogy van-e valami olyan dolog, amit nem bír. Például vannak macskák, akik nem szeretik a citrom illatát, így ha a mi macskánk sem kedveli, elég csak néhány citromot tenni a konyhapultra és a macska nem fog többet felmászni.

Az is egy jó megoldás lehet, hogyha a konyha közelébe teszünk valami olyan dolgot, ami elvonja a figyelmét, és sokkal jobban vonzza majd, mint a konyhabútorunk.

Célszerű nem a macskák számára legkényelmesebb bevonatot választani a konyhabútorunkra, mert ezzel is kevésbé vonzóvá tehetjük a bútort. Igaz, egy macska akárhol el tud aludni, akár a beton is a kedvenc helyük lehet.

A legcélravezetőbb az, hogy igyekszünk megtanítani neki, hogy nem szabad felmenni a konyhapultra. Ha felmegy, le kell szedni. ez a legidőigényesebb módszer, de ez az, ami beválhat. Nálunk a TV előtt volt a kedvenc helye, és mivel párszor majdnem leverte onnan, végül egy kisebb szabadságom alkalmával egész nap figyeltem, hogy mikor megy fel a TV elé és lezavartam onnan. Eleinte élvezte a figyelmet, direkt felmászott a TV elé, majd mikor már sokadjára szedtem le és dorgáltam meg, végül abbahagyta. Olyan jól sikerült a nevelés, hogy azóta már akkor sem megy fel oda, hogyha nem vagyok otthon.

Persze minden macska más, mindegyiknél más válik be. Fontos, hogy ne hagyjunk elöl ételt a pulton, mindig alaposan takarítsuk le, így kevésbé lesz vonzó a számára a konyhabútor felfedezése.

A legbiztosabb, ha úgy rendezzük be a konyhánkat, hogy ne tudjon felmenni a pultra, hogy sokáig tartson és nehéz legyen, így ne érje meg neki a fáradtságot, akkor jó eséllyel nem fog felmászni és megmenekülünk a macskaszőrtől az ebédünkben.

Ha a macskabiztosságon alaposan elgondolkodtunk, akkor bele is vághatunk a tervezés többi részébe is és elkezdhetünk azon gondolkozni, hogyan tudnánk a lehető legolcsóbban hozzájutni a macskabiztos konyhánkhoz.

Az olcsó konyhabútor titka a megfelelő alapanyag választásban rejlik. Az előre gyártott bútorokkal nem kell sokat vesződni, de ezek szoktak relatíve a legdrágábbak lenni.

A konyhabútorok ára attól függ, hogy hol csináltatjuk őket. Ha van egy kis műszaki érzékünk, akkor belevághatunk mi magunk is a tervezésbe, de sokkal jobban járunk, ha felkeresünk egy asztalost, akivel leülünk és megbeszéljük, hogy pontosan mit is szeretnénk, hány fiókot, milyen méretekben és hogyan szeretnénk elhelyezni. Az asztalos valószínűleg sokkal jobb konyhát fog tervezni, mint amit mi terveznénk meg. Az a legdrágább, ha elrontjuk a konyha tervezését és újra neki kell futni az egésznek.

Az olcsó konyhabútor attól marad olcsó, hogy olcsón dolgozó asztalost és lapszabászt keresünk, illetve olcsó alapanyagokkal tervezünk. Egy konyha árát nagyon meg tudja dobni, hogyha mondjuk a munkalapot márványból akarjuk megcsinálni, vagy egy ritka színű bútort akarunk.

A konyha ára sok mindentől függ, a konyhabutorom.hu oldalon erről lehet egy egészen informatív leírást találni. Itt megismertetnek a legnépszerűbb anyagokkal, a kivitelezés lehetséges költségeivel is.

Fontos meghatároznunk magunkban, hogy mennyi időt szeretnénk a konyhában ölteni, ez alapján kell kiválasztanunk a bútorokat. Hiszen, ha kevés időt töltünk bent, akkor nem kellenek a nagyon minőségi anyagok, mert nem fogjuk megfelelően kihasználni az azokban rejlő lehetőségeket.

A konyhában általában meleg van, gőz, pára, így nagyon oda kell figyelni, hogy milyen anyagból van a bútorunk. A puha fából készültek hamarabb tönkremennek, gyakrabban kell cserélni őket, de a keményfa sokkal drágább.

A konyhabútor vásárlását mindig hosszas felkészülésnek kell megelőznie, amikor pontosan meghatározzuk, hogy milyen sűrűn akarjuk látogatni a konyhát, milyen időtartamokat szeretnénk ott eltölteni. Ha olcsón akarjuk kihozni a konyhánkat, akkor sem a legjobb taktika mindenből a legolcsóbbat választani, mert hamar tönkremehetnek. Mindig érdemes végig gondolni, hogy mi az a minőség, ami tökéletesen kiszolgálja a mi kívánságainkat, mi az, ami már nekünk túl sok és mi az, amivel csak a baj van.

A konyhabutorom.hu oldalán nagyon sok konyhával kapcsolatos tippet lehet olvasni, ők szisztematikusan végigmennek azokon a lépéseken, amiket végig kell gondolnunk a konyhabútor kiválasztása során, így ajánlom elolvasni azoknak, akik éppen konyhabútor vásárlás előtt állnak.

Igazából én csak ki szeretném egészíteni a leírásukat annyival, hogy a lehetőségeinkhez mérten igyekezzünk macskabiztossá tenni a konyhát, mert bármennyire is szeretjük a kis kedvencünket, az egészségünk szempontjából tényleg nem a legjobb macskás kávét enni. Persze, ha végképp semmilyen macskabiztos megoldás nem jut az eszünkbe, akkor az a legegyszerűbb, ha a konyhát fallal és ajtóval jól elkülönítjük a ház többi részétől és ha éppen nem vagyunk bent, akkor becsukjuk az ajtót. Ez az én 100%-ig macskabiztos ötletem.

Minden más kérdésünkre választ kapunk, ha végigolvassuk a konyhabutorom.hu oldalt, ahol minden össze van foglalva, amit a konyhabútorokról tudni lehet és tudni érdemes.

Sokan alábecsülik az internetes oldalakat, pedig szerintem ezeken lehet a legjobb leírásokat olvasni a legtöbb témában. A felújításokkal kapcsolatban mindig találok egy-egy jó ötletet a világhálón, mindig olvasok valami újdonságot, amit utána persze meg is fogadok és később pedig hálás vagyok az írónak, hogy felhívta rá a figyelmemet.

Macskabiztos konyha megoldásokat még nem találtam, de ha sikerül végre egy tuti tippet olvasnom, akkor azt mindenképpen alkalmazni fogom a konyhámban is. Addig pedig marad az a szabály, hogy a macska nem mehet be egyedül a konyhába.