Jobb a macskának is, ha műanyag ablak van a házon

Minden fejlődik körülöttünk, minden folyamatosan átalakulóban van. A technológiai újításokat már nehezen követem, leragadtam valahol a 2 kamerás telefonoknál, de már a 4 kamerás is megjelent, az okos TV-ket az ívelt UHD TV-k követték és a laptopok is egyre többet tudnak.

Ezek azok a technológiai fejlődések, amelyekről mindenki azonnal hall és mindig ezek jutnak az eszünkbe a fejlődésről. Persze még az autókat is meg kell említenünk, hiszen ezek azok a termékek, amiknél nagyon nagy különbségek vannak.

Nem olyan rég elmentem vásárolni és a környezettudatosság jegyében biopamut ruhákat vettem. Régen ezek sem léteztek, ezek is teljes újdonságként hatottak rám. Az élet minden területén fejlődések lépnek életbe. A munkahelyemen új programokat használunk, változnak a szabályzatok, mindig igazodnak az aktuális helyzethez.

Az életünk kevésbé közismert területén is folyamatosan változnak nem csak a szabványok, hanem az alapanyagok is. Most már elképzelhetetlen lenne, hogy ugyanolyan anyagokból építsék mondjuk a házakat, mint 25 éve. A fűtő rendszer is sokat változott, ahogyan a légkondik is lassan már tartozékai az otthonoknak, és van, hogy eleve napelemekkel terveznek házakat.

Mi nem voltunk ilyen szerencsések, mi egy olyan házban lakunk, ahol a napelemek nem voltak tervben, de már írtam róla, hogy lassan mi is bele fogunk vágni, hogy egy napelemes pályázat és persze a macskánk adta a kezdő löketet. Ide kattintva ezt el is olvashatjátok: https://famkat.hu/a-macskamtol-jott-az-ihlet-a-napelem-palyazatra/ .

A másik nagy tervem most, hogy műanyag ablakokra cseréljük a régi fa ablakokat. A fűtés szempontjából talán a legrosszabb ez a fajta ablak, mert engedi a meleget, befúj rajta a hideg is. Lehet, hogy valamikor ez volt az igazán korszerű megoldás, de most már elavult és persze a ház építése óta eltelt egy csomó idő és az ablakok nem lettek jobbak, csak romlott az állapotuk.

Annyira persze nem vészes a dolog. Rendben, egy kicsit huzatos, egy kicsit rosszabbul szigetel, így többet fizetünk a fűtésért, az utcát fűtjük igazából. De ez nem olyan hatalmas probléma, mint ahogyan a legtöbbször olvasni lehet. Én inkább azért szeretném lecserélni a régi fa keretes ablakainkat, mert félek, hogy a macskának nem tesz jót.

http://muanyagablakom.hu/muanyag-ablak-arak.html
http://muanyagablakom.hu/muanyag-ablak-arak.html

A kiscicánk imád az ablakban ülni, onnan nézi a kertet, a tájat a hidegben, amikor nem engedjük ki, nehogy megfázzon. De ha szelel és rosszul szigetel az ablak, akkor igazából olyan, mintha a macska kint ülne. Félek, hogy nem tesz jót neki a huzat, hogy az ablak mellett befúj a szél. Persze van bundája, nem kellene ennyitől megfáznia, de biztos vagyok benne, hogy nem tesz jót neki, hogy a meleg szobában ül, de a fejét pedig a hideg éri.

Ezért kezdtem el komolyabban fontolgatni, hogy le fogjuk cserélni az ablakainkat és modern, műanyag nyílászárókra váltunk.

A http://muanyagablakom.hu/muanyag-ablak-arak.html oldalon mindent összeszedtek, amit a műanyag ablakokról, a szigetelésről és a beszerelésről tudnunk kell. Azt is sorra veszik, hogy hogyan történik a beszerelés, hogy mennyibe kerülnek, hogy hol lehet kapni, és mennyi az átlagos áruk. Azt is itt olvastam, hogy pontosan miért is jobbak, mint a fa ablak.

A jobb szigetelés ugyanis nem egyszerűen abban rejlik, hogy műanyagból van, hanem hogy a műanyag rétegek között légkamrák vannak, és tulajdonképpen ezek segítenek a szigetelésben igazán, ezek adják az egyik legnagyobb különbséget a fa ablakok és a műanyag ablakok között.

Ha ablakot akarunk cserélni, azzal is érdemes számolni, hogy már nem egyrétegűek az ablaküvegek, hanem inkább két vagy háromrétegűek. A rétegek között pedig levegő vagy valamilyen gáz van annak érdekében, hogy jobban szigeteljenek.

Ezek mind hasznos információk, amiknek nem árt tudatában lenni, hogyha ilyen nagyobb lélegzetvételű befektetésre készülünk.