A pórul járt macska és az új napelem

Az egyik szomszédunk imádja a macskákat. Ők egy kétgyermekes család, akik családi házban élnek nagy udvarral. Van két saját cicájuk, de az utcában lakó több macska is jár hozzájuk, mert gondoskodnak róluk és szeretgetik őket. Néha, mikor találkozunk panaszkodással vegyes dicsekvéssel mesélnek róla, hogy az xy szomszéd macskáját most vitték állatorvoshoz, és ilyen meg ilyen kezelést kapott, ami ennyi meg ennyibe került. Szóval ennyire szeretik őket. Volt olyan szomszéd, aki már szóvá tette, hogy a macskája többet van náluk, mint otthon. Nem csoda, hiszen nem mindenki eteti prémium konzervvel a cicáját, és nem mindenki engedi fel az ágyra, hogy egész nap ott szunyókáljon.

Múltkor történt, épp amikor otthon voltam, hogy csöngettek. Nem tudtam elképzelni sem, ki jöhetett. Ő volt, ez a macskás szomszéd kétségbe esve, hogy nem láttam-e a cicájukat, esetleg bejöhetne-e az udvarra, hátha a hívásra mégis előjönne, mert én bizony nem láttam a cicáját. A mi portánkon nem találtuk, de elindultam vele az utcánkban segíteni megkeresni. Miközben hangosan kiáltottuk felváltva azt hogy „cicc” és hogy „Marci”, merthogy így hívták a cicát, a szomszéd mesélte, hogy miért ment el a macska. Kiderült, hogy nagy mozgás volt náluk előző nap, merthogy napelem rendszerbe ruháztak be, és pont előző nap jöttek a napelemet felszerelni a tetőjükre. Valószínűleg emiatt mehetett el a cica, mert nem bírta, hogy háborgatják, és jobbnak látta, ha odébb áll.

Vagy egy óra hosszáig kerestük, de sajnos nem lett meg. Közben viszont kifaggattam erről a napelem telepítésről, mert fúrta az oldalamat a kíváncsiság, hogy jött nekik az ötlet. El is mesélte, hogy körülbelül 3 hónapja gondolkoznak rajta a feleségével, és mivel jó befektetésnek tűnt, tüzetesebben is utánajártak és belevágtak. Az egész onnan indult, hogy lejáróban volt a lakástakarékjuk, és keresték a lehetőségeket, mibe fektessék az összegyűjtött pénzt. A napelemes pályázat nem csak vállalkozásoknak szól, hanem társasházaknak és magánszemélyeknek is. Magánszemélyek összesen félmillió és tízmillió forint közötti hitel kaphatnak a lakóházuk energiahatékonyabbá tételére. Ebbe nem csak a napelem telepítés tartozik bele, hanem például a ház hőszigetelése vagy a nyílászárócsere, és a fűtésrendszer korszerűsítése is. Na mindegy, ők a napelem mellett döntöttek, és izgatottan várják, hogyan fog beválni. Azt mondta, nem volt sok gond a megvalósítással, a cég akivel csináltatták mindenben segített, nem csak a tervezésben meg a felszerelésben, hanem az adminisztratív kötelezettségek teljesítésében is. A megelőző lépések eltartottak néhány hétig: először meg kellett tervezni, hogyan passzol a napelem a háztetőjükre. Az utcánk pont jó irányban húzódik, hogy a házak délkeleti tájolásúak, ami optimális a napelem rendszer telepítéshez. Az udvarukon pedig nincsenek nagyobb fák, vagy magasabb épület, ami leárnyékolná a napelemet. Mikor feladtuk a keresést, a szomszéd áthívott, ha már ennyit beszélt a napelemről, meg is mutatja nekem. Jól nézett ki, nagyon modern szerkezet volt. Néhány napelem panelből és egy inverterből állt az egész, amelyek együttműködve hozzák létre a háztartáshoz szükséges váltóáramot a napenergiából. Látszott, hogy nagyon büszkék rá! Idő közben pedig nagy nyávogásra lettünk figyelmesek. Füleltünk egy darabig, hogy honnan jöhet a hang, körbejártuk a házat, és megállapítottuk, hogy valahol a háztól jön. Se odabent, se a garázsban, sehol nem találtuk a cicát még mindig, mikor a szomszéd a homlokához csapott: biztosan a padláson van! És tényleg, a cica ott ült a padlásajtónál követelve, hogy végre kiszabadítsák. Nem is nagy csoda, mert már fél napja odabent kuksolt. Éppen a tegnapi napelem felszerelés után maradt odafönt.

napelemes pályázat