Cicával a napelemes rendszer árak után kutatva

Garfield és Trikó, a két megveszekedett ördög

Van két nagyon cuki cicám. Az egyik tarka, a másik foltos. A tarka úgy néz ki, mint egy nagy kövér Garfield. A megszólalásig hasonlít rá, még a bundája színe is. De ha még csak a külalakjuk egyezni! Ugyanolyan lusta is. Ha kitöltöm neki az edényébe a macskatápot, még arra sem hajlandó megmozdulni. Szabályosan oda kell tolni a pofikája elé a tányért, különben meg sem kóstolja. Csak nyávog. De azt egyre hangosabban. Egyszer kipróbáltam, hogy ignorálom. Hú, volt ám nemulass! Akkora nyávogásba kezdett, hogy nem bírtam hallgatni. Úgy nyávogott, olyan keservesen, mintha nyúznák. És egyre hangosabban! A végén nem bírtam tovább, odatoltam elé a tálat, csak hallgasson már el. Gonosz állatok ezek a macskák… mégsem tudok meglenni nélkülük.

A másik cicát Trikónak hívom. Igazából Trikolór, mert három színű, foltos macska, csak nem áll rá a számra ez a név. Túl hosszú. Meg aztán a gyerek is így hívja már. Ezért rajta ragadt ez a név. Trikó épp az ellentétje Garfieldnak, egy igazi kezes bárány. Ha hívom, megérti, ahogy meghallja a nevét, már szalad is felém. Garfielddal ellentétben Trikó eléggé szociális lény, nagyon szereti az emberek társaságát. Gyakran hozzánk bújik, hozzánk dörgölődzik. Igazi kis szeretet gombóc.

Cicaharc után napelemes rendszerek

Éppen bújós napja volt akkor is, amikor nekem meg unatkozós. Zavarodottan böngésztem a neten, valójában azt sem tudtam, mit keresek. Trikó ekkor felugrott az ölembe – csakhogy ezúttal nem volt ám szabad az az öl! Benne volt a laptomon. Ez valószínűleg nem annyira tetszhetett neki, mert hiába kiabáltam és ráncigáltam volna le kétségbeesetten a gépről (új darab és nem volt olcsó), csak nem akart lemászni róla. Amíg küzdöttünk a gépen, a puha tappancsaival összetapicskolta a billentyűzetet és teljesen random oldalakat nyitott meg. Az egyik azonban megragadta a figyelmemet. Napelemes rendszer árakat taglalt. Pont kapóra jött, mert fel akartuk újítani a kertes házat a férjemmel, és egyébként is szerettünk volna kicsit többet megtudni a témában.

Azt persze eddig is tudtuk, hogy amit spórolni tudunk egy ilyen rendszerrel, az valószínűleg a havi villanyszámla lesz. Amire viszont ez az oldal hívta fel a figyelmünket, az az, hogy költség szempontjából sem mindegy, tisztában vagyunk-e a napelemes rendszer működésével. Vagy tudjuk-e, mennyit költsünk egy ilyen rendszer felépítésére. Ahogy egyre jobban elmerültünk az oldalon a témában, egyre inkább felcsillant a szemünk. Az oldal nagyon közérthetően, laikusok számára is befogadhatóan magyarázta el a legfontosabb tudnivalókat a napelemes rendszer árakkal kapcsolatban.

Az oldalt böngészve az is egyértelművé vált a számunkra, hogy a napelemes rendszer telepítése bizony hosszú távú befektetés. Ha mindent összeszámolunk, egy jó tíz év kelleni fog ahhoz, mire valóan nullára tudjuk kihozni a költéseinket, és visszajön a napelemes rendszer telepítésébe fektetett pénz is. Ráadásul a sporoljnapelemmel.hu csapata arra számít, hogy az energia árak a következő években emelkedni fognak. Így tényleg érdemes komolyan elgondolkodni azoknak, akik napelemes rendszer telepítésén törik a fejüket, hogy megvalósítsák-e a projektet. A jóslatot elnézve úgy gondolom, a válasz mindenképpen egy igen lesz, hiszen ki akarna elmulasztani egy ilyen befektetést? Talán az időzítést is sikerülhet megfelelően elcsípni, ha most vágunk bele a projektbe.

Nálunk bizony nincs kec-mec

Egy szó mint száz, az oldal nagyon hasznosnak bizonyult. Most, hogy egy kicsit megnyugodtunk, már a macska is hagyta, hogy böngésszek a gépen, cserébe a buksiján kellett tartanom a kezem, hogy vakargassam a füle tövét. Ahogy olvasgattam az oldalon, sok hasznos infót begyűjtöttem a napelemes rendszerekről. A legjobban azonban az tetszett, hogy az elmélet mellett gyakorlati példát is láttam, mibe fáj egy ilyen rendszer kiépítése. És legfőképpen: mikor térül meg a napelemes rendszer ára? A férjemnek is megmutattam az oldalt, és elismerően bólogatott mellettem. Pont egy ilyen leírást keresett ő is! Ráadásul a példában levezetett 5 kwp teljesítényű napelemes rendszer nagyjából olyan igényt szolgálhat ki, mint amilyenre nekünk is szükségünk van. Ezért nagyon megörültünk, amikor láttuk, hogy ez kb 2 millió befektetést igényel, mert nagyjából ennyi megtakarítással rendelkeztünk erre a célra. Így hát másnap fel is vettük a kapcsolatot egy energetikai szakemberrel, hogy mielőbb megkezdhessük a napelemes rendszer kiépítését. Csak semmi cicó!