A szomszéd macska és a napelemek kalandja

Én nagyon nem vagyok macskás. A lakásban semmiképpen nem tartanék állatot, csak kintre pedig nem érdemes macskát venni. Mindenki mondja, hogy a macskák tiszta állatok, tisztán tartják a bundájukat, naponta többször mosakodnak… De én akkor sem tudok megbarátkozni a gondolattal, hogy az egész nap kint ténfergő állat a koszos tappancsaival betipeg az ágyamba és a szőrét mindenhova elhullatva kényelembe helyezi magát a párnámon. Na, a szomszéd lány viszont pont ilyen. Imádja a macskáját, az utcáról szedte össze még évekkel ezelőtt és azóta elválaszthatatlanok. Ez szép történet, de én nem kedveltem meg az állatot, mert többször bemászott hozzám a nyitott ablakon keresztül és megdézsmálta a kirakott ételt.

Csak bajt hoz rám ez a macska (pedig nem is fekete)

Valamiért nem tanultam az eddigi esetekből és nyitva hagytam az ablakot a nappaliban. Furcsa zajra figyeltem fel egyszer csak, és amikor bementem a nappaliba, a szomszéd macska élvezettel hempergőzött a laptopom billentyűzetén. Mérgesen kikergettem és nekiálltam megtisztogatni a gépemet a ráragadt szőrtől. Mik vannak, a nagy hempergőzés közepette a macska egy napelem park pályázat oldalt nyitott meg. Nem tudom, hogy sikerült ezt neki, de ha már ott volt az oldal, elolvastam. Nagyon informatív volt, még nekem is, aki nem sokat konyít a napelemekhez. Olvastam a megtérülési időről, a napelemes rendszerek felszerelési feltételeiről, magáról a folyamatról, hogy hogyan lehet napelemet igényelni. És természetesen, a legfontosabbról is, a pályázatokról. A napelemes rendszerekre vonatkozó pályázatoknak több típusa létezik, így pályázhatnak magánszemélyek, cégek, vállalatok és önkormányzatok is. Mindegyikre olvastam sikeres példát; legjobban talán az acélipari üzemre csodálkoztam rá. Nem vagyok naprakész a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos információkkal, bevallom őszintén, így elég sok új információval találkoztam a weboldalon.

Nem annyira bántam végül a kéretlen látogatást

Ahogy az oldalon böngésztem, egészen érdekes dolgokat láttam. Nem mintha napelem telepítésen gondolkoznék, nem is családi házban lakom, de így is meggyőzve éreztem magam. Utána olvastam a napelemek működésének, mert nekem kicsit megfoghatatlannak tűnt, hogy a napsütésből áram lesz. Sok magyarázatot találtam, gondolom, mindegyiknek ugyanaz volt a lényege, de csak egyetlen egyet tudtam magabiztosan értelmezni (sosem voltam jó a műszaki dolgokból és a fizikát sem szerettem gimnáziumban). A mellékelt ábra segítette a megértést, bár most sem mondanám, hogy bárkinek szívesen és pontosan elmagyarázom, hogy működik egy napelem. Szerintem jó egy órát eltöltöttem a különböző oldalakon való szörföléssel, utána néztem már megvalósult projekteknek, még folyamatban lévő beruházásoknak, környezetvédelmi pályázatoknak is. Még az is megfordult a fejemben, hogy a főnökömnek javaslom a munkahelyemen a napelemekre való áttérést, de bevallom, bizonytalan vagyok az irodaház áramfogyasztásában és a pénzügyi lehetőségekben is. Plusz nem biztos, hogy nyerne pályázatot a cég vagy lenne ilyen irányú fejlesztésekre elkülönített tőke. Lehet, hogy egy jövőbeli előléptetésről mondtam így le, de azért nem vetem el teljesen az ötletet. Ahogy olvasgattam a boldog napelem tulajdonosok véleményét, elég jelentős változást jelentett az életükben a napelemes rendszer felszereltetése. Nem csak a villanyszámlájuk lett nulla, de az önbizalmuk is megnőtt egy kicsit, hiszen tettek a környezetükért és a bolygónk jövőjéért, illetve nagyon sokan a saját gyermekeik fenntartható jövőjéért is; hiszen a napelemek hosszú-hosszú éveken át jelentenek környezetbarát áramforrást az egész családnak. Remélem, sokat fog sütni a nap.