A cicám jelezte, hogy elromlott a fűtés

Nekem mindig is volt cicám már tizenhat éves korom óta, és ez így lesz, ameddig csak lehet.

Ezek a kis állatkák egyszerre képesek vidámságot és nyugalmat hozni a lakásba. Az eddigi macskáimhoz számtalan emlékem kapcsolódik, amiken a mai napig elmosolyodok.

Nem hiába hallottam már többször is azt, hogy macska nélkül élni lehet, de nem érdemes.

Emlékszem az első cicámra, akit az egész családom egy pillanat alatt megszeretett. Még nagyon kis pici volt, talán nem is lett volna még szabad elszakítani a mamájától. Pár hetes lehetett még csak, mikor hozzánk került. Teljesen fekete volt, amit mi imádtunk. Sokan nem szeretik a koromfekete cicusokat, aminek persze az a buta babona az oka. Én ezt sosem értettem meg. Nekem ez inkább ez olyan érzés volt, mintha lett volna egy gyönyörű szép, otthoni párducom. Nem is értem, hogy mit nem lehet ebben szeretni.

Persze nyilván nem mindenkinek való a macska. Főleg azoknak nem, akik allergiásak a szőrére, mert azzal azért elég nehéz lehet együtt élni így.

Az egyik kedvenc emlékem a fekete cicámról az, mikor egy furcsa és egyszerre vicces pózt vett fel. Kicsit olyan volt, mintha oldalazva közlekedne. Ezt csak kölyökként csinálta, később már sajnos nem, de attól még nagyon megmaradt az emlékeimben.

Ezek a kis tigrisek egyébként azt is megérzik, mikor rossz kedvünk van, vagy betegek vagyunk. Ilyenkor feltűnően kedvesebbek velünk és bújósabbak is.

A mostani cicám is képes az aranyos dolgokra. Például gyakran úgy alszik, hogy a pocakját felfelé mutatja. Ezt a macskák elég ritkán csinálják, de Ő nagyon gyakran. Mikor így látom, sosem bírom ki, hogy ne készítsek róla néhány képet.

Nagyon jó érzékük van ahhoz, hogy télen megkeressék a melegebb helyeket. Például gyakran szoktak a radiátoroknál aludni. Pár hete a cicám azonban valamilyen furcsa oknál fogva alvóhelyet váltott valamiért.

Egy ideig gondolkodtam, hogy ezt miért tehette, de aztán hamar rájöttem a megoldásra. Az történt, hogy a lakásomban található fűtés rendszer egész egyszerűen feladta a szolgálatot. Úgy látszik a cicák még arra is jók, hogy jelezzék, ha valami elromlott a háztartásban.

fűtés rendszer

Kellett keresnem valakiket, akik képesek ezt a problémát viszonylag gyorsan megoldani. Mivel tudtam, hogy ez a rendszer már meglehetősen régi, számoltam azzal a lehetőséggel is, hogy esetleg az egészet kicseréltessem. Ebből a célból jutottam el a futesrendszerek.hu csapatához, akik tökéletes választást jelentenek ahhoz, hogy kialakítsanak egy korszerű, biztonságos és gazdaságos rendszert, ami befűti a lakásunkat vagy a házunkat.

Már a weboldaluk is nagyon sokat elárul arról, hogy igazi profikkal van dolgunk, ahol a legképzettebb szakemberek dolgoznak.

Róluk azt kell tudni, hogy olyan fűtés rendszerek megtervezésében és kiépítésében segítenek, melyek alapvetően elektromossággal működnek. Mi ezeknek az előnye? A megbízhatóság, a gazdaságosság, és talán a legfontosabb, a biztonság! Az sem utolsó szempont, hogy ezeknek a környezetkárosító hatásuk is rendkívül alacsony, a hagyományos rendszerekkel szemben.

Persze azért ne gondolja senki, hogy ez a dolog annyira egyszerű, hogy létezik az elektromos fűtés, és kész. Ezen belül is meg tudunk különböztetni több kategóriát.

Létezik a hagyományos elektromos fűtés, az infrafűtés és a hőszivattyú. Ezek elektromossággal működnek, azonban a működési elvüket tekintve komoly eltéréseket fedezhetünk fel.

Az első csoportba az olyan megoldások tartoznak, mint például az elektromos padlófűtés.  Mi ennek a vitathatatlanul nagy előnye? Ahogy a nevéből is sejthetitek, itt a fűtés közvetlenül lentről kezdődik. Mivel a meleg levegő mindig felfelé áramlik, ezért a hagyományos fűtési megoldások a padlót nem melegítik. Ezért van az, hogy például fázik a lábunk egy amúgy jól befűtött lakásban. Ez elég kellemetlen tud lenni igaz? Pontosan erre lett kitalálva padlófűtés, aminek a segítségével már a talajszinten is érezni lehet a melegséget.

Ha már szóba került az elektromossággal működő padlófűtés, akkor mindenképpen meg kell említenem ennek egy olcsóbb, könnyebben telepíthető változatát. Ez nem más, mint az elektromos fűtőszőnyeg. Igaz, hogy szőnyegnek hívjuk, de ez is a padlóburkolat alá kerül, pont úgy, mint a padlófűtés. Azonban ennek a beépítésének az ára lényegesen olcsóbb és egyszerűbb is, így remek alternatíva azoknak, akik kevesebbet szeretnének egy ilyen rendszerre költeni. Egy pillanatra se gondoljuk azt, hogy ezzel nem lehet jól fizetni. Ez szintén egy hihetetlenül jól működő fűtés rendszer!

Ott van a másik nagy vívmány is, az infrával működő fűtés! Ez is egy igazán különleges megoldás. A lényege az, hogy nem közvetlenül a levegőt fűti, hanem tulajdonképpen minket. Kicsit ahhoz hasonlít, mintha kiállnánk a napfényre. Ezen belül is beszélhetünk több kialakításról. Például ebből is létezik padlófűtés, amiről szintén csak a legjobbakat lehet elmondani.

Az én személyes kedvenceim azonban az infrapanelek. Ezek ugyanis nem csak hatékonyan és gazdaságosan melegítenek, de még egyfajta díszítőelemként is funkcionálnak a lakásunkban. Ezek még csak nem is foglalnak túlságosan sok helyet, így könnyedén beszerelhetőek bárhova. Ezek a berendezések többféle színben és formában is kaphatóak, így könnyen kiválaszthatjuk azt, ami a leginkább illik az otthonunkba.

A hőszivattyúkról is szeretnék még egy kicsit beszélni. Ha nagyon röviden szeretném megfogalmazni, akkor azt mondanám, hogy ezek olyan eszközök, melyek képesek a kinti hőenergiát bejuttatni a házunkba. Erre még akkor is képesek, ha kint egyébként hideg van. Ezek között is eltérő változatok léteznek a működésük szerint. Például van olyan típus, ami a talajvízből nyeri a hőt, míg a másik a levegőből. Ezeknek a részletes működéséről a futesrendszerek.hu weboldalán is olvashatunk, ha esetleg valaki jobban el szeretne merülni ebben a témában.

A teljesség kedvéért azért azt is szeretném megemlíteni, hogy ez a szolgáltató még napelemekkel is foglalkozik, melyek szintén a modern és biztonságos megoldások közé tartoznak.

Elég hamar eldöntöttem, hogy én az infrapaneles megoldást szeretném az otthonomba.

Az első lépésem az volt, hogy a weboldalukon kitöltöttem egy űrlapot. Itt a szokásos adatokon kívül megadhattam azt, hogy mekkora a fűtendő területem, a belmagasság és a fűtendő szobák száma. Ez azért is jó, mert így a szolgáltatónak rögtön lesz fogalma arról, hogy milyen lehetőségeim is vannak.

Ezután nem sokkal meg is történt a következő kapcsolatfelvétel, ahol tovább pontosítottuk a céljaimat és az elképzeléseimet.

Nem kellett sok időnek eltelnie ahhoz, hogy a fűtőpanelek be legyenek szerelve a lakásomba. Ezek a kiváló eszközök azóta is melegen tartanak minket és a cicánkat. Ez egy nagyon jó beruházás volt a részemről. El sem tudjátok képzelni, hogy milyen jó érzés így megérkezni a lakásba a téli hónapokban.